Menu

VAIKEUKSIEN KOHTAAMINEN

Välillä elämä heittää häränpyllyä. Joskus isosti ja toisinaan pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Fakta on, että emme mitenkään voi välttyä surulta ja kärsimykseltä elämässämme. Kaikilla on omat kamppailunsa. Emme voi ulkoapäin arvioida tai arvottaa kokemuksia. Toisen ura ja ulkomuoto saattaa päällepäin olla kaunis tai komea ja ulosanti itsevarman vakuuttava, mutta silti se ei tarkoita, etteikö vaikeuksia voisi olla.Miten sitten toimimme, kun kohtaamme vaikeuksia? Ensinnäkin suurin osa käyttäytymisestämme on täysin tiedostamatonta. Emme me kovin usein valitse, että ”nyt hermostun” tai ”nyt lamaannun”.  Toimimme autopilotilla. Kaikki nämä toimintamallit ovat omaksuttuja, opittuja ja useiden samankaltaisina toistuneiden tilanteiden jäljiltä löytyvät nopeasti tilanteessa kuin tilanteessa. Ne ovat kuin hermoverkostoomme vahvistuneita kuusikaistaisia moottoriteitä, joita pitkin helposti kaasutamme menemään päivästä toiseen. Toisinkin voi olla, mutta se vaatii harjoitusta.


Ulkoista sisäinen jupina

”Olet surkea, epäonnistunut ja maailman huonoin törppö, jonka ei olisi missään nimessä kannattanut koskaan ryhtyä mihinkään” tai ”No niin, siinä se taas nähtiin läski, suklaa se on sinua varten”. Kuinka hyvin itsensä piiskaaminen on sitten sinulla aikaisemmin toiminut tai onko se ollut kivaa? Jos nämä konstit toimisivat ei elämäntapamuutosta tukevien verkkokurssien tekeminen olisi todellakaan kannattava bisnes, sillä me kaikki olisimme varmasti jo onnellisia ja täydellisiä tai ainakin hipoisimme sitä.Mieli on voimakas ja kohtuuttoman ovela epeli. Se kun yrittää uskotella meille olevansa totuus. Vaikeuksia kohdatessa omat energiavarastot saattavat olla muutenkin koetuksella, kun hoidat käytännönasioita tai teet muutoksia elämääsi. Ole siis tarkkana, mitä sinä itse lisäät kokemukseesi! Omaan mieleen ja ajatuksiinsa samaistuminen voi olla vaarallista, mutta samalla niin kovin inhimillistä. Tämän vuoksi tietoisuustaidot ovat olemassa –elämää ja sen kaikkia värejä varten. Sen kaikkia sävyjä.

Sano elämälle kyllä

Hyväksynnän merkitystä vaikeuksien kohtaamisessa ei voi korostaa liikaa. Kun hyväksyt tilanteen sellaisena kuin se on, ja vain sellaisena kuin se juuri nyt on, lisäämättä siihen mitään ylimääräistä, joka ei tapahdu juuri nyt sillä hetkellä, pääset pois vahingollisesta vastustamisesta. Hetkelle antautuen.

Oletko miettinyt, kuinka paljon vielä itse lisäät omaa kärsimystäsi vaikeuksien keskellä? Tarvitsetko todella sitä tilanteessasi? Auttaako se? Todennäköisesti, jos kyse olisi ystävästäsi, suosittelisit hänelle jotain muuta.


Mikä muuttuisi, jos sanoisitkin tällä viikolla ”kyllä” kaikelle? Kyllä kaikelle miellyttävälle ja kyllä kaikelle epämiellyttävälle. Luopuisit täysin pakenemisesta ja vastustamisesta. Samalla suhtautuisit ajatuksiisi hieman kevyemmällä otteella, ”kas tuollaista”, samaistumatta ja takertumatta? Entä, jos edes tänään yrittäisit olla mahdollisimman paljon läsnä tässä hetkessä murehtimatta tulevaa tai märehtimättä mennyttä? Mitäpä jos kokeilisit ja vieläpä suhtautuisit myötätuntoisesti kokeiluusi?

 

 

 

Tekstin kirjoittaja Brita Salminen on hyvinvointimuotoilija, valmentaja ja mieliguru, joka työskentelee yrityksessään Britailor ja on hyvinvointimuotoilua toteuttavan KYLÄ Groupin jäsen sekä Sitomon kumppanivalmentaja. Britaa luonnehditaan toistuvasti iloiseksi, positiiviseksi ja aidoksi ihmiseksi. 

 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « LUPAUS ONNESTA MIKSI MEDITOISIN? »
Takaisin ylös